Hvis du brug for nødhjælp, har vi en liste over ofte stillede spørgsmål og svar

Du bør straks kontakte tandlægen, så han kan røntgenfotografere og vurdere tanden og den skete skade. Tandlægen vil så forsøge at sætte tanden på plads.Det kan blive nødvendigt at fiksere ( binde) tanden fast til nabotænderne med plast.

Er der kun brækket et lille stykke af tanden, behøver du ikke søge tandlæge straks. Er der derimod brækket et stort stykke af tanden, og tanden er blevet meget følsom, bør du søge tandlæge rimeligt hurtigt.

Du skal  prøve at finde brudstykket, idet dette evt. kan limes på igen, ellers vil tandlægen lime en plastbelægning på brudfladen.

Er roden brækket vil man prøve at fiksere tanden.

Hvis du eller dit barn har slået en tand ud, gælder det om at kontakte din tandlæge eller tandlægevagten hurtigst muligt. 

Jo hurtigere den udslåede tand bliver sat på plads, jo større chance har den for at vokse fast igen. Prøv aldrig selv at sætte den på plads eller gøre den ren, men koncentrere dig om at opbevare tanden skånsomt. Dvs. tanden må ikke tørre ud.

Opbevar tanden i munden eller i et glas mælk. Mælketænder forsøger man aldrig at sætte op i knoglen igen, da de blivende tænder kan tage skade.

Ved skader på mælketænder skal du ikke tænke så meget på dit barns mælketænder, men derimod mere på de skader, som de ramte mælketænder evt. har lavet på de blivende tænder. Du bør derfor straks få tandlægen til at vurdere risikoen for skader på de blivende tænder.

Er tandskaden dækket af jeres ulykkesforsikring? Du bør under alle omstændigheder kontrollere jeres forsikringspolicer. Såfremt skaden er dækket, eller du er i tvivl, bør du indgive en anmeldelse til din forsikring.

De første timer efter behandlingen er såret bedøvet, og du vil derfor ikke føle nogen smerte. Det er vigtigt, at du tager nogle smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder.

Tag f.eks. 2 kodimagnyl eller 2 panodil. Du bør tage tabletterne 3-4 gange i det første døgn efter behandlingen, selv om du ikke har særlig ondt. Kommer der stærke smerter i længere tid, bør du kontakte din tandlæge.

Du kan evt. få en recept på noget stærkt smertestillende medicin. I sjældne tilfælde kan der gå betændelse i såret, så du har behov for antibiotika.

Det sker også enkelte gange, at såret ikke lukkes, det giver stærke smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos din tandlæge.

Hvis du hæver meget lige efter behandlingen, kan du mindske hævelsen ved at lægge en ispose på kinden udfor såret. Gør det ca. 1 kvarter pr. time de første par timer.

Udgå at skylle såret den første dag efter behandlingen. Køb klorhexidin på apoteket og begynd at skylle med det den næste dag.

Det er helt normalt, der siver blod fra såret det første døgn. Såfremt der kommer en rigtig blødning, stoppes den bedst ved at bide sammen på et stykke sammenrullet gaze i ca. 1 kvarter af gangen.